Marknadsför dig själv

Marknadsföring är för många synonymt med reklamblad, tv-reklam och radioreklam som har det gemensamt att budskapet går ut på att konsumenten ska köpa en produkt. Men det är inte bara produkter som behöver marknadsföras utan även personer.

Att marknadsföra sig själv och sin kunskap är ett sätt att öka sitt värde på arbetsmarknaden samtidigt som det i sig kan vara lönsamt ekonomiskt. Det handlar om att våga visa sina styrkor och sin kunskap på ett sådant sätt att dessa blir eftertraktade. Överlag är det brist på specialister inom olika områden i arbetslivet så de som har fördjupade kunskaper inom ett område har många fördelar att göra sig känd för detta.

mina-memoarer

Ett av de sätt man kan utnyttja för att få visa upp sin kunskap är att skriva en bok. Antingen skriver man allt själv eller så gör man likt Zlatan och många andra kändisar och låter någon som är bra på att skriva sköta den delen medan man själv berättar och tillför kunskap och information. Självklart är det billigaste alternativet att skriva själv men många har någon i sin bekantskapskrets som är vän med pennan och som kanske ställer upp för en billig penning. Har du specialistkunskaper inom t.ex. ”mode från 50-talet” men inte alls är duktig på att skriva så låt någon annan göra det. Förhoppningsvis lönar det sig i längden när sedan boken börjar säljas.

Att skriva och publicera en bok kan vem som helst göra. Visserligen finns det fortfarande bokförlag som enbart tar in de största och mest kända författarna – men det finns alternativ. Ett bokförlag som valt en helt motsatt väg är Vulkan. Här går det att trycka upp mycket små upplagor vilket gör att kostnaden inte behöver bli så stor.

Men bara för att man har en bok tryckt så blir den inte såld. Det är nu marknadsföringen kommer in. Nu gäller det att marknadsföra boken som marknadsför sig själv. Här finns det både dyrare och billigare varianter att välja mellan. Men en rekommendation är att utnyttja de sätt som är gratis först för att se var det landar. Nedan har du en lista med gratis marknadsföringsidéer som du kan dra nytta av:

  • En möjlighet kan vara att i första steget utnyttja sociala medier.
  • Gör ett reklamutskick och hör med lokala företag om de vill vara med. Du gör allt gratis och kan därmed informera om din bok på samma blad.
  • Prata med tidningarna på din ort och se om de vill skriva om dig och ditt projekt
  • Anordna en tävling där ett av prisen kan vara din bok.
  • Hör med biblioteken om du får hålla i en högläsning för din bok. Då kommer de vara tvungna att annonsera eller skriva om att du kommer och du får gratisreklam.
  • Beroende på vilken typ av bok du har skrivit kan du ge bort exemplar till skolor/arbetsplatser där du anser att boken är lämplig. Tycker läsarna är den är bra kommer ryktet att börja gå.
  • Gör en snygg hemsida åt boken och gå ut i forum och tipsa folk men spamma aldrig. Var alltid seriös och inte för pådrivande så kommer folket att klicka på länken.
  • Prova sökmotoroptimering för att dra mer folk till hemsidan.