Affiliatemarknadsföring

Ett sätt som för många inte är det mest kända sättet att marknadsföra sig, men som är en mycket lukrativ metod för två olika parter dessutom.

Inget nytt fenomen

Denna typ av marknadsföring är egentligen ingenting nytt, ganska snabbt när man började sälja saker på internet så dök det upp. Idén är enkel, den som vill marknadsföra något gör det genom att erbjuda något i utbyte till den som placerar exempelvis en annons på sin hemsida. Utbytet kan vara exempelvis provision på en försäljning eller så får man testa produkten – eller liknande.

Denna typ av marknadsföring används inte sällan i exempelvis flygbranschen och spelbranschen. I det senare handlar det ofta om guider, exempelvis var du hittar bästa oddsen om du ska spela på en fotbollsmatch eller liknande. Det går till som så att om du som spelare går in på oddsbolagets hemsida via affliliatesidan så kommer affliliaten få betalt beroende på din handling på oddssidan.

Betalningsmetoder

Hur man får betalt beror lite på vilken modell man använder sig av, men det handlar alltid om att få betalt för en ”prestation” skulle man kunna säga. Exempel på betalmodeller kommer här:

  • Betalt per köp – Om en sida är affiliate åt ett flygbolag och du får 5 % per köp så innebär det att om en besökare av din sida köper en flygresa för 10 000 via din sida så kommer du att tjäna 500 kronor i provision.
  • Betalt per lead – Du kan även få betalt för ett lead. Exempelvis om du har en sida om revision och du har ett formulär där besökare kan anmäla sig för att de behöver hjälp med revision. Då kan du sälja dina lead till revisionsfirmor som senare kan kontakta besökarna och därigenom skaffa sig en kund.
  • Betalt per klick – Lika enkelt som det låter. Om du genom att få din besökare att klicka på en länk som tar denne till affiliatemarknadsförarens hemsida så får du betalt för detta.
  • Betalt per visning – Innebär att du få betalt för hur många gånger en annons visas för dina besökare. Detta används oftast om det är en webbplats med ett stort antal besökare.